Ribiška oprema in morje – kako jo vzdrževati?

Redki so ribiči, ki se načrtno odločijo, da se bodo nekega jutra zbudili, usedli v avto in odšli na morski ribolov. Pa vendar, tudi takšni obstajajo. V praksi je veliko več takšnih, ki hodijo svoje ribiške palice in plovec testirati na razne ribnike in reke, a tisto enkrat na leto, ko pride čas dopustov, nikakor ne pozabijo, da je ribiška oprema tisto, kar bodo vzeli s seboj na dopust. Zraven vseh blazin, kratkih majic, kopalk in ostalega, vsekakor na morju potrebujete tudi svojo ribiško palico, kakšno zanimivo morsko vabo, ter seveda dobro poznavanje rib – obstajajo namreč tudi takšne, ki so strupene in vas lahko popeljejo celo v težave, če jih ujamete in se na njih nabodete!

ribiška oprema

Torej, ko vsa ta drobna in nekoliko večja ribiška oprema zagleda morje in valove, je vsakemu ribiču želja, da bi ujel kakšno orado, brancina ali kaj drugega. Res je, da je v poletnih dneh, ko so temperature morja visoke in se ribe pomaknejo v globine, vse skupaj nekoliko težje, pa vendar – mnogi ribiči vztrajajo vsako leto in mnogi od njih tudi kaj ujamejo, da lahko razveselijo svoje najdražje s kakšno zanimivo in okusno večerjo! Ampak, ko je vse to končano, ne smete pozabiti na sol, ki je v vodi – njej pravimo tudi tihi ubijalec ribiške opreme!

Ste se vprašali, zakaj tihi ubijalec? Sol je namreč snov, ki lahko zelo slabo vpliva na mnoge dele vaše ribiške opreme – v prvi vrsti je tukaj najlon, ki ga bo sol sigurno uničila do te mere, da več ne bo primeren za kakšen resni ribolov v sladkih vodah! Prav tako sol negativno vpliva tudi na vse rinke, ki jih imate na palico in seveda tudi na ribiško rolo in vse ležaje v njej. Zatorej, po vsakem ribolovu na morju, ne pozabite, da je vaša ribiška oprema potrebna temeljitega čiščenja – vsak košček in malenkost posebej, saj boste le tako vse te zadeve lahko brez težav uporabljali še mnoga leta!