Hitro, kakovostno in cenovno ugodno peskanje

Tehnološki postopek odstranjevanja nečistoč iz različnih površin s suhim ledom, suhim peskom, z zelo visoko hitrostjo in pritiskom zraka se imenuje peskanje. Lahko se gre za nečistoče na kamnitih, oljnih, betonskih ali ostalih površinah.

Peskanje pomeni zaščita neke površine in predpripravo površine na obdelavo kot je na primer barvanje, varjenje,… itd. Hitrost delca,udarni kot delca, oblika delca, teža delca abrazivnega sredstva, gostota udarcev in pokritost so dejavniki ki vplivajo na rezultat očiščene površine.

peskanje

Uporabljajo ga v kovinsko predelovalni industriji, letalski industriji, avtomobilski industriji, ladjedelništvu, livarstvu, proizvodnji raznih varjenih konstrukcij, proizvodnji cevovodov, šasij, itd. Tehnik peskanja je več, odločimo se pa za tisto, ki bo poskrbela najboljše za učinkovito čiščenje. Poznamo turbinsko, tlačno, injektorsko, vlažno, z suhim ledom in s sodo.

Injektorsko peskanje je primerno za čiščenje manj umazanih predmetov, saj uporabljamo majhno hitrost in količino kompremiranega zraka.

Tlačno peskanje je 4x hitrejše od injektorskega, saj vnesemo 4x večjo količin komprimiranega zraka, zato z to tehniko ponavadi čistimo bolj masivne predmete.

Turbinsko peskanje uporabljamo za še bolj masivne predmete. To tehniko peskanja lahko tudi uporabimo za utrjevanje površin.

Peskanje z suhim ledom je postopek, ki je prijazen okolju in hitrejši ter učinkovitejši v primerjavi s tradicionalnimi metodami čiščenja industrijske opreme. Suha nečistoča, ki je pokrivala površino razpade v prah ali zelo majhne delce, ki jih je možno pomesti ali posesati iz tal in obenem površina predmeta ostane popolnoma suha in čista.

V primeru da so predmeti, ki jih želimo peskati premični, jih peskamo v kontroliranem okolju, v nasprotnem primeru, če površin ni mogoče premikati, jih pa peskamo na terenu. Pri peskanju je zelo pomembna prava izbira medija za peskanje predmeta oziroma materiala. Samo z pravo izbiro lahko delo opravimo kar se da kvalitetno, hitro in cenovno ugodno.