Skobeljni stroj za vsakega mizarja

Skobljanje lesa je naslednja faza ročne obdelave lesa. V tej fazi les poravnamo in zgladimo. Skobeljni stroj je velikokrat smiselna investicija v skoraj vsaki mizarski delavnici, ki ima rast proizvodnje in jo želi izboljšati. Vsak veliki mizar ima poravnalni skobeljni stroj, ki služi za poravnavanje lesa po dveh ploskvah. Tako dobimo dve pravokotni ploskvi. Poleg poravnalnega stroja pa ima tudi debelinsko skobljanje, ki poravnava po globini. Ima pa tudi napravo, ki se imenuje oblič za poravnavanje majhnih lesenih delov. Več o skobeljnih strojih najdete na Intercet.si.

skobeljni stroj

Ljudje, ki imajo doma svoje lastne posle z lesom ali lastno podjetje, se zavedajo, da so ti stroji najbolj pomembni za obdelavo lesa. Izdelke stroj naredi kvalitetne, ker če ne, potem se jim nakup stroja ne splača. Zato pa se je treba ob nakupu stroja dobro pozanimati ne samo o ceni, ampak tudi namenu nakupa. Ne verjamem, da bi kupili skobeljni stroj samo za okras v garaži ali delavnici. Vsekakor je prav, da se zavedamo, da stroj sodi med profesionalno opremo, kar pomeni, da mora z njim delati le strokovnjak, ki ima izkušnje z njim. Če nimate izkušenj kako se ta stroj uporablja, potem lahko z delom z njim povzročite več škode kot koristi. Ko enkrat kupite pravi stroj, lahko dobro veste, da ste povsem brez skrbi, nabavljeni stroj pa vam bo dolgo služil, če ga boste ustrezno vzdrževali. Enkrat ko ga boste imeli, boste vedeli, kako hitro lahko ena naprava poskrbi k boljši prodaji vašega končnega izdelka.

S skobljanjem poskobljamo nadmere po širini in debelini, les poravnamo in zgladimo. Skobeljni stroj poskrbi za hitrejšo vzdolžno obdelavo produktov iz masivnega lesa, MDF-a in podobnih materialov.  Osnovna stroja za skobljanje lesa sta poravnalni in debelinski skobeljni stroj. Za serijska skobljanja velikih količin lesa je namenjen štiristranski skobeljni stroj, ki zraven skobljanja lahko les tudi rezka oz. profilira. Pri menjavi skobeljnih noţev si pomagamo s posebnimi šablonami.