Osebnostna rast vodi v boljši jutri

Duhovnost in stik sam s sabo – to so značilnosti, ki postajajo vse pomembnejši del nas samih. Delo na sebi je nekaj o čemer pogosto govorimo, osebna rast pa nekaj k čemur stalno stremimo. Ste se že kdaj zaustavili in aktivno začeli delati na teh prvinah? Verjemite, zadovoljstvo s samim sabo je tisto, ki nas naredi srečne. Saj veste, samo oseba, ki ceni samo sebe, lahko ceni in spoštuje druge.

Kaj je osebnostna rast?

Z izrazom osebnostna rast se osredotočamo na notranjo rast in razvoj samega sebe. Ta vključuje vse tiste elemente, zaradi katerih morda v življenju ne delujemo tako optimalno kot bi sicer. Med najpogostejša področja razvoja osebne rasti sodijo: učenje obvladovanja jeze, premagovanja odlašanja in lenobe, vljudnosti in obzirnosti ter spreminjanje miselnosti. Z vsemi spremembami na teh področjih imamo pred sabo jasen cilj – postati odgovornejša, boljša oseba, ki bo zadovoljna sama s sabo in bo zaželen član socialne skupine. Da bi se to zgodilo mora biti oseba ves čas pripravljena na pridobivanje novih znanj ter kompetenc, med prve korake pa sodi tudi pripravljenost, da nekaj novega sploh začnemo.

 

Osebna rast vključuje spremembe.

Osebnostna rast vključuje spremembe.

Osebnostna rast vključuje zelo raznolika področja, vedno pa vključujejo neke spremembe v našem življenju, ki so nujno potrebne, da spet najdemo smisel in življenje zapeljemo v novo smer. V novo smer, ki obljublja izboljšanje našega trenutnega stanja – telesa in duha.

Ljudje se pogosto sprašujejo, ali v svojem življenju potrebujejo spremembe. Odgovor pozna zgolj posameznik sam, dejstvo pa je, da so spremembe osnovno vodilo k drugačnemu življenju. Kdaj se v posamezniku pojavi potreba po novostih ni definirano in je odvisno od časovnega obdobja v katerem se posameznik trenutno nahaja. Določen delež osebne rasti je posledica naravnega razvoja, drugi pa od naših odločitev. In te odločitve običajno sprejemamo takrat, ko jih potrebujemo.

Ali potrebujem pomoč psihoterapevta?

Za osebnostno rast je pogosto psihoterapevt prava rešitev. Zanj se moramo nujno odločiti, če imamo občutek, da ne vemo, kako naj gremo sami naprej ali ko se nam zastavljajo vprašanja vezana na določene situacije oziroma dogodke v našem življenju. Psihoterapevt nas bo v takšnih primerih vodil skozi naše izkušnje, nas pozval k evalvaciji in refleksiji dogajanj in lastnih vzorcev in vedenj ter nam nudil podporo k vpeljavi sprememb. Vse to, da dosežemo svoj cilj – napredek.