Kako poteka čiščenje zobnega kamna

Čiščenje zobnega kamna je zelo pomembno za ohranjanje zdravih zob, ta postopek je, ko se ne očisti samo zobni kamen, ampak tudi zobni plak in obarvanje zob. Zobni kamen je obloga na zobeh sestavljena iz oborina, kalcija in fosforja.

Večina misli, da je čiščenje zobnega kamna potrebno samo zaradi izgleda, saj zobje postanejo temnejši, kar je posledica nanosov pigmentov hrane in pijače (vino, kava…), to je še posebej razvidno pri kadilcih zaradi kopičenja usedlin.

Plak so brezbarvne bakterijske obloge, ki se nenehno nabirajo na površini zob in so vzrok za nastajanje zobnega kamna. To lahko pa seveda preprečimo z rednim in natančnim čiščenjem zob in hkrati preprečimo potreben poseg, ki se imenuje čiščenje zobnega kamna. 

čiščenje zobnega kamna

Plak prične nastajati 4 do 12 ur po čiščenjem zob, zato je izredno pomembno, da si zobe čistimo najmanj dvakrat na dan ter seveda ne smemo pozabiti na zobno nitko. Ker je to število bakterij nepredstavljivo se lahko hitro povzroči vnetje. Tisti, ki v svojo prehrano pogosto vključijo različne mehke ali lepljive hrane, in sicer sladkarije, bel kruh, čokolada… Hkrati pa trde in suhe hrane, kot so surovo sadje, črni kruh in zelenjava med zaužitjem manjšajo nastajanje plaka.

Čiščenje zobnega kamna je obvezno, saj zobni kamen vpliva na:

  • Izgled zob,
  • zadah,
  • kakovost čiščenja zob,
  • bakterijsko delovanje in nastanek kariesa,
  • vnetje dlesni,
  • parodontoza.

Čiščenje zobnega kamna je priporočljivo vsaj enkrat na leto nekateri pacienti pa morajo to opraviti vsaka dva meseca. Poseg čiščenje zobnega kamna je popolnoma brez bolečin, po čiščenju pa se morate izogibati kave, čaja, vina, cigaret ali pijač, ki vsebujejo barvila za nekaj dni, saj so vaši zobje v tem času še bolj občutljivi. Čiščenje zobnega kamna pripomore k lepemu nasmehu, čistim in gladkim zobom, omogoča lažje čiščenje zob, dlesni pa postanejo zdrave ter zadah izgine.