Kaj vse nudi dermatološka klinika?

Kot že verjetno veste, se dermatološka klinika ukvarja z boleznimi kože. Dermatološka klinika zaposluje dermatologe, ki so se za ta naziv morali pošteno namučiti in kar nekaj časa preživeti v šolskih klopeh in kasneje še na specializaciji v kakšni ambulanti. Seveda pa je tudi v dermatologiji možnih več subspecializacij, saj gre za zelo široko vejo medicine, ki zajema kar veliko različnih področij posegov, bolezni, stanj in možnosti zdravljenja. Vsaka dobra dermatološka klinika bo svojim pacientom nudila dermatologe, ki lahko pomagajo pri prav vsaki dermatološki težavi. Pa poglejmo kakšne so možne dermatološke subspecializacije.

dermatološka klinika

Prva in tudi najbolj znana je zagotovo dermatološka kirurgija ter posegi z laserjem, s katerimi se zdravi nekatere dermatološke težave oziroma bolezni. Bolj pogosto slišimo, da neka dermatološka klinika uporablja laserske posege za izboljšanje videza kože, zmanjšanje brazgotin in ostale estetske posege, ki sicer niso življenjsko nujni, vendar v nekaterih primerih potrebni. Druga dokaj znana veja je alergologija, ki se, kot pove že ime samo, ukvarja z diagnozami in zdravljenjem kožnih alergij. Zagotovo ste že bili ali pa vsaj poznate nekoga, kateremu je dermatološka klinika izvajala alergijski test z vbodnimi kožnimi testi, saj je to zelo pogosto testiranje. Dosti znana veja je tudi dermatološka fizikalna terapija, ki z raznimi obsevalnimi tehnikami (kot so UV žarki in podobno) zdravi kožne bolezni kot so luskavica, nekatere oblike raka in srbež.
Dermatološka klinika ima pogosto tudi pediatrično dermatologijo, ki se ukvarja z zdravljenjem raznih bolezni kože, nohtov in las naših najmlajših – od novorojenčkov do malo starejših otrok.
Seveda poznamo še kar nekaj drugih vej dermatologije, naslednjih nekaj pa bomo zagotovo razkrili že v naslednjem članku, ko bomo pisali kako pomembno je, da je dermatološka klinika vaša naslednja destinacija, v kolikor na koži opazite kakšne neobičajne spremembe, ki jih ne znate pojasniti.