Apikotomija je zadnja rešitev pred izdretjem zoba

Apikotomija označuje poseg kirurga na zobeh, pri čemer odstrani okužen vrh zobne korenine. Tukaj preberite vse o apikotomiji in ohranjevanju obolelega tkiva v okolico zobne korenine, ki je lahko tudi v obliki cist in povzroča precej težav z zobmi. Če jih hočete rešiti, se posvetujete z dobrim zobozdravnikom, ki vam bo predlagal pravi poseg. Apikotomija vam bo rešila zobe, da ne bodo zgnili in da bodo še vrsto let služili svojemu namenu, saj je prebava odvisna od dobrega grizenja. Zato je najbolje imeti lastne zobe, saj je vse ostalo tujek vključno z vsadki in ni tako naravno, kot če ohranite svoje zobovje.

apikotomija

Apikotomija je rešitev po endodontskem zdravljenju, ki ni uspelo. Endodonstko zdravljenje se izvede dvakrat in če še ni uspešno, potem je rešitev apikotomija. Ta poseg rešuje hude zaplete z vašimi zobmi. Lahko rešuje tudi problem, če se vaša korenina predre ali v zobu ostane del instrumenta, s katerim zdravijo vaše zobe. Ta poseg se tudi izvede, če imate nameščeno umetno krono na tem zobu in je pomemben kot nosilec za ostalo zobovje, da ga ni treba izdreti. Gre za zadnjo rešitev, ki je še možna, da se reši vaš zob.

V primeru, da apikotomija ni uspešna, potem je potrebno zob izdreti. Postopek odstranjevanja zobne korenine ni boleč, ker se uporabi lokalna anestezija. Kirurg bo odmaknil tkivo na dlesni,da se pokažeta zobna korenina in vnetje. S svedrom nato odstrani le korenine ter s posebnim instrumentom potrga obolelo tkivo. Nato še preveri, ali korenina dobro tesni. Če ne, je treba polnilo vstaviti vanjo, da ne bi začele tam prodirati bakterije v notranjost zoba. Nato rano še zašije. Sam poseg pa traja od 20 do 40 minut.

Po takem posegu okrevate nekaj časa in boste zelo veseli, da zoba ni bilo treba izdreti. Tako boste imeli dosti manj težav in če je zob pomemben za druge zobe, ne bo treba naprej delati dodatnih protez in kron ali vsadkov. Zobje pa bodo zdravi.