Smuči Elan ter njihohva zgodovina

Zgodovina smuči Elan

Na snežnih strminah gotovo ne bi našli niti enega rekreativca, ki ne pozna Elan smuči. Pravzaprav so s to znamko seznanjeni tudi tisti, ki pozimi raje ne zapuščajo objema toplega stanovanja – gre namreč za eno izmed najbolj prepoznavnih slovenskih znamk, ki se redno pojavlja na športnih tekmovanjih najvišjega kakovostnega razreda. Ne glede na to, ali gre za izdelke za rekreativce ali pa za profesionalne smuči za tekmovalne smučarje, se v vsakem izdelku izkažejo kvalitete in odlike podjetja Elan.

Zgodovina Elan smuči in tudi samega podjetja je zelo dolga in nadvse zanimiva. Začetki namreč segajo v čas druge svetovne vojne, ko se je pojavila potreba po izdelavi smuči za slovenske partizane. V letu 1944 je Rudi Finžgar na osvobojenem ozemlju v Cerknem izdeloval smuči v bolj ali manj neorganizirani delavnici, formalno pa je začelo podjetje delovati v obliki zadruge za izdelavo športne opreme leta 1945. Smuči so izdelovali že od vsega začetka, skozi čas pa so se v proizvodnjo vključili še nekateri drugi izdelki, na primer snežne deske.

Zgodovina smuči Elan

En izmed večjih prodorov na svetovni trg je uspel Elanu v sedemdesetih, ko je Elan smuči uporabljal legendarni smučarski as Ingemar Stenmark. Od takrat naprej se je proizvodnja smuči vse bolj prilagajala potrebam vrhunskih športnikov, hkrati pa je ostala znamka prijazna tudi do rekreativcev.

Elan danes

Danes je ponudba znamke Elan v segmentu smučarske opreme zelo pestra. Vsekakor izstopajo smuči, ki so na voljo v zelo raznolikih izvedbah. Pokrivajo potrebe tako začetnikov in rekreativcev, kot tudi resnejših amaterskih in vrhunskih profesionalnih smučarjev. Elan se je uspešno preizkusil tudi v izdelavi smuči za profesionalne smučarske skakalce, čeprav je na tem področju proizvodnjo leta 2016 prepustil podjetju Slatnar. Zelo privlačna je predvsem za rekreativce še ponudba snežnih desk, medtem ko bodo vsi uporabniki veseli raznih drugih izdelkov za smučanje.

Razvoj pa ne poteka le v smeri smučarske opreme, tako da Elan smuči in drugi izdelki za zimske športe niso vse, kar najdemo pod to znamko. Elan danes izdeluje tudi raznovrstna športna orodja in opremo za telovadnice, jadrnice, infrastrukturo za vetrne elektrarne, nekaj časa pa so izdelovali tudi jadralna letala. Vsekakor pa je znamka svetovno znana po svojih smučeh, ki še vedno predstavljajo primarni fokus podjetja.