Nakupovanje s kuponi

Vsak od nas se je že kdaj srečal z najrazličnejšimi kuponi, veliko različnih kuponov lahko najdete na mnogih slovenskih in še več tujih spletnih straneh. Različne nagradne akcije, zbiranje nalepk, unovčevanje kuponov ali zbiranje popusta za naslednji nakup so klasični pospeševalci prodaje, s katerimi se dnevno srečujemo.

Obstaja več različnih strategij, da se prodaja določenega produkta poveča in podjetniki ter trgovski centri prav gotovo poznajo vse. Razdeljevanje vzorcev je strategija, ko trgovci prepričajo stranko s tem, da ji dajo v uporabo brezplačen vzorec novega proizvoda. Kupci na splošno so ponavadi nezaupljivi do novih proizvodov, še posebej, če so navajeni na uporabo nekega sorodnega izdelka. Razdeljevanje brezplačnih vzorcev omogoči stranki, da preizkusi proizvod in se kasneje odloči, če ji ustreza ali ne.

Nakupovanje s kuponi

Nakupovanje s kuponi

Trgovski centri največkrat uporabljajo vzorce pri pospeševanju prodaje različnih kozmetičnih izdelkov, zobnih past, mil, različnih pijač, sladkarij ter različnih izdelkov, ki so narejeni iz moke. Obstajajo tudi kuponi, s katerimi smo upravičeni do brezplačnega vzorca. Vzorci so predvsem v uporabi, kadar se oglašuje izdelke, ki so poceni in jih stranke dokaj redno kupujejo. Vzorce se razdeljuje na različne načine, na primer od vrat do vrat, lahko ga pošljejo po pošti, razdeljujejo v trgovini, lahko je priložen v določeni reviji, lahko pa je tudi vezan na nakup nekega drugega proizvoda.

Drug način pospeševanja prodaje je tudi razdeljevanje kuponov. Kuponi kos papirja, ki velja kot denar za nakup točno določenega izdelka, proizvajalec pa povrne trgovini vrednost kupona. Kuponi se pošiljajo po pošti, lahko se jih deli na različnih prireditvah, lahko jih izrežemo iz različnih časopisov in revij ali pa so priloženi različnim izdelkom in z nakupom tega izdelka dobimo še kupon za nakup nekega drugega izdelka. Kuponi so različno pogosto unovčeni, saj je to odvisno od oblike distribucije. Kupci največkrat unovčijo kupon, ki so ga dobile na embalaži proizvoda, najmanjkrat pa unovčijo kupone iz časopisnih oglasov.