Holesterol v našem telesu

Holesterol je maščoba, kjer je življenjsko pomembno za naše dele telesa. Holesterol je zelo pomemben za naše telo, več o njem boste izvedeli na spletnem naslovu https://www.nadlani.si/zdravje/holesterol/. Pomembno so tako manjše sestavine maščobnih kislin, kakor so trigliceridi, kot za strukture celičnih menbran, ki so izven lupin telesne celice, kakor tudi pri sproščanju nekaterih hormonov, vključujejo se s spolnim hormonom, žolčnim kislinam ter vitamin, kakor je vitamin D. Vendar, v kolikor ga imate preveč nebo v redu. Krvne žile se vam lahko nabirajo ter zamašijo, oskrbe s kisikom se pa lahko slabša.

holesterol

Tako imenovane trigliceride uvrščajo krvnim lipidijem. Sestavljene so izmed ene molekule glicerola ter tri maščobne kisline (tako se imenujejo pri nevtralnih maščobah), zauživamo jih pri hrani ter razgradnjami v tankih črevesjih. Tako kakor holesterol so tudi trigliceride v telesih izpopolnjevali pomembni nalogi: v maščobnih tkivih so shranjeni kakor energetske rezerve (ravno osem kilogramov, na osebe v ednini 80 kilogramov). Poleg teh stvari imaio naloge za izolacijo telesa pred mrzlimi dnevi ter zaščititi organizme pred previsokim tlakom. Prav zato so se notranje organe, kakor so ledvica, vdelani v maščobna tkiva. Povečava ravni trigliceridev ter to je sedaj že znanstveno dokazilo, kar pomeni večja tveganja pri boleznih src ter ožilje, kakor tudi visoke ravni kot holesterol, kar prispevajo tudi k razvojem ateroskleroz ter njenim posledicam.

Še posebej v kombinacijah z nizkimi ravnami HDL, ki je problematično povečano ravno trigliceridou. Zdravljenja pri visokih trigliceridih je uspešna z zdravili samo v omejenih obsegih. Poudarki so na prehranskem ukrepu. Samo mimo: v kolikor se pri ravni trigliceridov zniža samo, ker ustreznih sprememb prehrane, ko bodo skupni holesteroli manjši ter razmerja HDL proti LDL izboljševalo. Skupina vrednosti holesterolov se lahko dajejo pri namigih kajti, da približno ni dobro z vašimi telesi. Normalne vrednosti dobrih ljudi je od 200- 220 ml na decilitre v krveh (mg/dl). V kolikor velja, da imate povišan holesterol pojdite k svojemu zdravniku.